Varför en Bavaria!?

Varför inte?!

Visst, S/Y EmMa är inte våran ultimata drömbåt, men utifrån de förutsättningar vi har (som vanligt tid och pengar) så är vi väldigt glada över henne.

Vi kan börja med att slå hål på myten att Bavaria skulle bygga dåliga båtar. Och att dyrare märken inte har problem eller kan gå sönder. Det finns otaliga Bavarior som går vår planerade rutt varje år, och det finns ”bättre” båtar som går sönder.

IMG_2449
Sedan ska man inte sticka under stol med att man får vad man betalar för. EmMa är inte konstruerad med långsegling i åtanke, hon är ritad för semestersegling och charter. Det betyder att det finns stuvutrymmen anpassade för enklare matlagningsutrustning, packning för någon vecka och massor med luftiga utrymmen som hade kunnat anpassats för att ta med last, men som inte är det.

Salongen är också väldigt öppen, trevligt när man är i hamn men kanske mindre roligt när man ska ta sig fram och tillbaka i grov sjö. Måste dock påpeka att det är förvånansvärt mycket handtag att hålla sig i.

Vi tycker också att hon seglar förvånansvärt bra, och rör sig oftast väldigt behagligt i sjön. Undantaget är i motsjö då hon stampar och slår ganska hårt, men det är ju samma problem på de flesta moderna båtar med relativt platta bottnar. Det som begränsar hur bra hon seglar är egentligt mest oss som besättning…

Den viktigaste platsen ombord är ändå sittbrunnen, och här är det inte många som slår oss. Vi älskar volymen, de dubbla rattarna, sittbrunnsbordet och den öppna aktern. De gör alla att man har bra sikt, lätt kan röra sig och ändå alltid har något nära att ta spjärn mot. Och den är STOR. Vi kan bekvämt ligga raklånga på tofterna och sitta 8-10 personer i hamn utan att det känns trångt.

Och, i ärlighetens namn så ligger vi ju mer still än vad vi seglar.

sittbrunn