De ä bar å åk…

Skrivet av Emelie

Too hectic for translations. You will have to wait. Or try google translate…

Motorn lagad, inte helt billigt. Nu på teneriffa. Hämtat marcus föräldrar. Hyrde bil. Tur upp på Teide, tillbaka via Orotava. Bunkring dagen efter, El corte ingles, Lidl, Ikea. Tunga ryggsäckar, matlagning och vakuummaskin. Skruv och puts. Riggkontroll och stuvning.

Alla dessa förberedelser…

Ännu ett internet som gör det för psyket omöjligt att lägga upp bilder. De får komma senare helt enkelt.

Senaste dagarna har vi farit omkring som galningar, vi har besökt diverse mataffärer, båttillbehörsbutiker och självklart IKEA.

Vi tar och börjar med en uppdatering av den senaste tiden så återkommer jag till alla dessa förberedelser. Väl framme i Marina Rubicon på södra Lanzarote hade vi ett par lugna helgdagar innan vi kunde besöka varvet för att få hjälp med vår motor. Mekanikern kom bort till båten och efter 2 minuter kunde han konstatera vad som var fel. Vi hade helt rätt i vilken del som var trasig, däremot kunde han lokalisera ytterligare två fel. Jaha, det här var ju tråkigt. Tur i oturen hade mekanikern faktiskt reservdelen hemma, vilket besparade oss många dagars väntetid.

Morgonen efter puttrade vi bort med båten till varvet och överlämnade den i mekanikerns händer. Själva spenderade vi hela dagen vid poolen så vi hade det inte så jobbigt som båtlösa. Framåt kvällen hade de ersatt den trasiga delen och servat startmotorn. Det sista problemet vilket innebar att lyfta båten och tömma ut all olja ur drevet fick vänta till dagen efter. Vid tolvtiden kunde vi så köra tillbaka båten, nu med en betydligt piggare motor, till vår plats och betala den många tusenlappar saftiga räkning. Alltid lika tråkigt att betala sådana räkningar men det här var ett jobb som var tvunget att bli utfört och det var oss övermäktigt.

Vi firade lagningen av vår fina motor med att hyra bil och ta en utflykt på Lanzarote. Turen tog oss norrut förbi huvudstaden Arrecife och upp i bergen på smala slingrande vägar. Lanzrote drabbades för många år sedan av ett stort vulkanutbrott vilket ödelade hela ön. Det skapade en väldigt karg ö utan naturliga träd. Det enda som faktiskt växer är kaktusar och lägre buskar.

Vår hyrda Toyota Aygo kämpade tappert i alla uppförsbackar. En samtidigt mäktig och tråkig ö. Första halvan av dagen kände vi att hit behöver man inte komma tillbaka, men under andra halvan insåg vi att jo, hit vill vi nog komma och se mer i framtiden.

Men sedan hade vi fått slut på tid och gav oss av mot Teneriffa dit Marcus föräldrar skulle möta oss. Det blev en lugn översegling med hälften segling och hälften motor. Vi kom fram tidig förmiddag till Santa Cruz och gled runt i solen lite lätt däckade. Dagen efter städade vi båten och hyrde bil för att hämta vår överseglingsbesättning på kvällen.

Vår första dag med Eva-Marie och Mathias använde vi hyrbilen till att åka upp på Spaniens högsta berg, vulkanen Teide. Ännu en mäktig och varierande naturupplevelse. Dagen efter använde vi hyrbilen till att bunkra torrvaror. Det blev en vända till Corte Inglés för att köpa konserver, nötter, 30 liter UHT-mjölk, 9 kilo pasta, 6 kg ris och övriga bulkvaror. In med allt i båten! Sedan iväg till Lidl där vi hade hoppats på att hitta bland annat kokosmjölk, men blev istället 110 liter vatten och lite småplock. Förbi IKEA och handla sill inför julfirandet. In med allt i båten!
När vi nu hade hyrbil ännu en dag så spenderade vi den med lite mer turistande på öns norra ände och en timme på stranden.

Men ännu var vi inte klara. Vi har ordnat mycket småfix på båten samtidigt som vi har lagat massor med mat som vi har vakuumförpackat. Och så ännu en bunkring för frukt och grönt som vi har tvättat och hängt i nät.

Så nu är vi nästan klara… Planen är nu att imorgon handla lite fruset kött, tanka vatten och diesel, klarera ut ur EU hos hamnpolisen och sedan väntar ungefär sju dygn öppet hav innan vi kommer till Kap Verde. Om vi inte ångrar oss och fortsätter direkt till Karibien :-)

8 tankar om “De ä bar å åk…

 1. Katarina

  Hej på er! Skönt att allt är fixat inför seglingen. Ha nu en riktigt härlig översegling!! Njut av sol och värme! Vi har tagit en avstickare hem till Sverige i nov-dec medan båten ligger i Vinterhamnen (Almerímar) I Sverige är det kallt och grått men som alltid kul med nära & kära, ja och så Zlatan förstås. :) :) Fair winds! Hälsningar Resolutarna.

 2. Kuheli

  Hej! Stor kram från oss, vi saknar er!
  Vi lämnar Lanzarote nu för Puerto Rico, gran canaria.
  Vår bloggdomän har trasslat, så vi finns på kuheli.blogg.se tillsvidare.

 3. Lindrots Saloma

  Ha nu en underbar seglats över till Karibien, efter allt slit ni haft. Vi befinner oss nu i bil efter solkusten för att leta vinterhamn. Allt ok men saknar Er.

 4. Jeanette Liljekvist

  Hej på er!

  Vad kul att ni snart ska ge er av över the big dip! Hemma är det fortfarande grönt och för årstiden relativt varmt, runt 4-7 grader. På onsdag är det avseglarträff och på torsdag ska vi lyssna på föredrag om Svalbard, spännande. Annars fortsätter våra förberedelser för att kasta loss mars/april. Må så gott och ser redan framemot nästa inlägg och bilder :-)

 5. Jeanette Liljekvist

  Hej på er! vad kul att ni snart ska ge er av över the big dip! Hemma är det fortfarande grönt och för årstiden relativt varmt, runt 4-7 grader. På onsdag är det avseglarträff och på torsdag ska vi lyssna på föredrag om Svalbard, spännande. Annars fortsätter våra förberedelser för att kasta loss mars/april. Må så gott och ser redan framemot nästa inlägg och bilder :-)

 6. Håkan Larsson

  Hektiskt, omväxlande, dyrt men under kontroll verkar det som. Nedräkning pågår.
  All Systems are Go For Karibien.
  Happy Travel

 7. Anna-Lena

  Oj, oj är det dags att ge er iväg nu? Vi håller tummarna för bra väder och vindar och lite fisk på kroken istället för fåglar. Stora kramar till er alla.