Det Stora Uppdateringsinlägget

 

Skrivet av Emelie.

English version below.

Och så äntligen kommer det, Det stora uppdateringsinlägget! Skrivet från Delfzijl och Groningen i Nederländerna. Hur vi hamnade här kan man ju fråga sig, men det här inlägget ska förhoppningsvis ge klarhet i den saken. Det kommer sträcka sig över nästan 3 veckor och lika många länder, så håll i er!

Förra inlägget slutade med att vi lämnade Bokö för att gå vidare mot Vippholmarna (24e juni). Här låg vi ensamma i en liten vik lika stor som båten. Dagen efter lämnade vi skärgården och tog sikte på Sandvik på Ölands västkust. Med kryss i 10 m/s (gissning, våra vindinstrument var urkopplade så vi är inte säkra) och stökig sjö kom vi så småningom fram till den idylliska gästhamnen i Sandvik. Här fick vi riktig semester- och utlandskänsla. Kvällen spenderades med glass i strålande sol och fish n’ chips till middag på hamnkrogen.

Sandvik gästhamn

Sandvik gästhamn

På fredagen gick vi med fin seglingsvind och strålande sol till Ljungnäs, strax norr om Kalmar. På vägen hade vi dessutom kollisionskurs med Lennart och June på S/Y Saloma, bekanta från Oceanseglingsklubben som är på väg mot Medelhavet. Så vi seglade jämsides en bit och pratade över radion innan vi skiljdes åt.

Saloma norr om Kalmar

Saloma norr om Kalmar

I närheten av Ljungnäs bor Marcus morbror med familj och här skulle det bli stundetfirande på lördagen. De visste inte att vi hade kommit fram så när vi skickat ner ankaret och ätit middag rodde vi iland med cyklarna och cyklade hem till dem. Kul att se deras miner när vi helt plötsligt stod där på trottoaren. :)

Vi stannade två nätter med studentfirandet ena dagen och båtfix den andra. Vi fick även med oss en komplett dykutrustning tänkt för oväntade uppdrag under ytan. Tack så hemskt mycket! Hoppas att vi slipper använda den som vi har tänkt…

Mastfix halvvägs upp

Mastfix halvvägs upp

På söndagskvällen, efter att Marcus fått ordning på motorlanternan och vindinstrumentet, gav vi oss av. Nu siktade vi mot Utklippan där vi la till vid 10 tiden på förmiddagen. Återigen hade vi vinden emot oss så det blev en natt med lite sömn och mycket diesel. På väg in i hamnen möttes vi av många sälar, både i vattnet och solandes på klipporna. Fantastiskt! Utklippan gjorde ett stort intryck på oss med sina karga klippor, utsatta läge och välskyddade hamn.

IMG_2742

Utklippans hamn och fyr

IMG_2744

Nyfikna sälar vid Utklippan

Efter ett par timmars sömn och utforskning gick vi ut ur hamnen samtidigt som många andra kom in. Nu hade vi äntligen acceptabel vind så upp med seglen och försöka sikta mot Hanöbuktens hörn. Det blev ett långt krysslag rakt in i bukten och sedan ett söderut innan det blev rak motvind och motor sista biten in till Limhamn i Malmö.

På väg under Öresundsbron för andra gången med Emma

På väg under Öresundsbron för andra gången med Emma

Efter 26 timmar på havet cyklade vi till en pizzeria medan världen gungade och stupade sedan i kojen. Sover 12 timmar och vaknar till en strålande dag. Vi låg kvar 4 nätter i Limhamn och hann med en hel del under denna tid. VHF antennen är på plats så nu kan vi använda vår AIS (gör så att vi i vår gps-plotter kan se vart andra båtar befinner sig). Känns väldigt skönt att ha den igång när vi nu kommer närma oss trakter med många stora fartyg.

Högt upp...

Högt upp…

Vi passade även på att reklamera en del saker vi köpt på Hjertmans. Fick väldigt bra hjälp från vår Uppsalabutik, även om en del problem inte gick att lösa. Till exempel så klarar vår TV fortfarande inte av att spela upp från USB helt felfritt, och vårt (nu utbytta) nödljus om någon skulle ramla över bord läcker fortfarande vatten.

Två kvällar passade vi även på att umgås med våra vänner Therese och Fredrik, förhoppningsvis ses vi även någonstans längre fram på resan :)

Fredrik och Therese :-)

Fredrik och Therese :-)

Nu till det den stora händelsen som involverade vår propeller. När vi på lördagsmorgonen skulle lägga ut från vår plats händer det absolut ingenting när Marcus lägger i backen. Snabbt dra oss tillbaka till bryggan och göra fast alla tampar igen samtidigt som Marcus far ner i motorrummet. Ingenting såg konstigt ut så nästa steg blev att dyka ner under båten och kolla drev och propeller. Det visade sig vara det vi var rädda för, propellern hade ramlat av. Tur i oturen var att den låg mitt under båten så den kunde vi lätt plocka upp. Dock kunde vi inte hitta konen och skruven som ska hålla propellern på plats. Vi lyckades leta upp en Volvo Penta återförsäljare som hade konen inne men inte skruven så där fick vi improvisera. Så 3 timmar efter att vi upptäckt att propellern var borta hade vi lyckats skaffa en ny kon, monterat tillbaka hela paketet och återigen lagt ut från vår plats. Ganska bra jobbat tycker vi själva.

Nästa anhalt skulle bli Kiel, eller Holtenau vid mynningen av Kielkanalen. Vi rundade Danmark mitt i natten och kom fram till Holtenau tidigt nästa kväll där vi firade ankomsten med spaghetti och köttfärssås. Under etappen fick i flera omgångar besök av tumlare. Om inte allt för lång tid blir det kanske delfiner istället.

Disigt vid inloppet till Kiel

Disigt vid inloppet till Kiel

IMG_2783

Tumlare!

När vi skulle lägga till så var det lite grunt vid bryggan, så vi kom inte hela vägen in, men tillräckligt för att kunna kliva av. När vi precis krupit till kojs så brakar det helt plötsligt till i sidan av båten och det tjuter i riggen och regnet börjar smattra. Från ingenstans har en åskby dykt upp och vi befinner oss i ett tropiskt oväder. Båten som nyss inte kom in till bryggan pressas nu våldsamt mot pålverket och på fem sekunder är vi båda helt genomsura när vi smått panikartat justerar fendrar och linor. En halvtimme senare är allt över, och hade vi inte varit så slutkörda vete tusan om vi hade lyckats somna. Det finns ett videoinlägg på ovädret här och på EmmaPlay.

Slussportarna i Kiel med marinan bredvid

Slussportarna i Kiel med marinan bredvid

Dagen efter började tidigt med slussning in i Kielkanalen. En mycket märklig känsla att ligga bredvid de stora fraktfartygen, både spännande och lite obehagligt. Helt plötsligt känns vår båt väldigt liten. Vi hade beräknat att vi skulle komma ut genom andra änden lagom till att tidvattnet hade vänt så att vi skulle få medström. Det visade sig inte stämma helt utan vi möts av lite stökig sjö och motström. Vi puttrar bäst vi kan fram i 2-3 knop för att så småningom lägga till i Cuxhaven. Det blev bara ett kort stopp för att kolla att vädret inte hade ändrat sig och få i oss lite mat innan vi gav oss ut igen. Nu med medström, 9 knop framåt! Tänk vilken skillnad det kan vara.

Stort sällskap i slussen

Stort sällskap i slussen…

20150706_083243

…och i kanalen

På förmiddagen nästa morgon kom vi fram till Norderney. Planen var att ligga här i två dagar för att slippa en kuling som var på väg in. Tyvärr kom vi fram vid lågvatten och på väg in i hamnen kör vi fast i dyn. Här hade vi nu två val, antingen ligger vi kvar utanför några timmar och inväntar högvatten eller så går vi vidare. Vi bestämde oss för det senare. Ett ganska så tungt beslut med tanke på att vi planerat vår sömn för att kunna vila ut i Norderney. Och dessutom ge sig in i en tungt trafikerad led, med ökande vindar och ökande motström. Så sent på kvällen la vi till i Delfzijl i Nederländerna, precis i mynningen till Staande Mastroute (det Nederländska kanalsystemet där man kan åka med masten på). På väg in mot Delfzijl fick vi sällskap av både tumlare och sälar, riktigt nära båten. Jag var överlycklig!

Aldrig förr har en industrihamn sett så vacker ut

Aldrig förr har en industrihamn sett så vacker ut

CIMG2661

Vi var riktigt slitna

Vi låg två nätter i Delfzijl för att återhämta oss. Det hade inte blivit mycket sömn under etappen från Kiel, så det var en del att ta igen. Delfzijl var en ganska liten stad med inte särskilt mycket att erbjuda. Dock var det marknad när vi var där vilket fick staden att leva upp lite.

Dagen efter slussade vi in i Staande Mastroute och gick den korta sträckan från Delfzijl till Groningen. På eftermiddagen la vi till i Oosterhaven mitt inne i stan. Med utmärkt internet dessutom. Man kunde ju tro att det skulle vara lugnare att färdas i kanaler, men icke. Vi uppmätte 16 m/s i byarna och det vimlade av mötande kanalbåtar. Så lite spännande är det varje dag.

CIMG2667

Bye bye havet

20150710_142644

Centrala Groningen

20150710_142639

Just nu sitter vi och dricker te och väntar på att våra första gäster ska mönstra på. Mer om Groningen och Nederländerna kommer i nästa inlägg. Stay tuned!

Internet försvann när vi skulle lägga upp detta inlägg, så det har hunnit hända lite mer sedan dess. Trots att vi innan vi gick vidare dök ner och kontrollerade att allt var åtdraget på propellern så hann vi inte mer än att komma genom Groningens 17 fällbroar och in i första slussen när backen inte tog längre. Så det blev att bromsa bäst det gick med en tamp mot slusskanten och hoppas att inte ta allt för mycket skada i skrovet. VHF till slussvakten, slussa upp och ner typ 6 gånger och sedan lyckas med hjälp av en liten motorbåt dra oss ut till pålverket utanför slussen som ska användas som väntplats. Vi fick via slussvakten kontakt med en kille på ett varv som i morse kom förbi och bogserade tillbaka oss till en marina i utkanten av Groningen. I morgon ska han beställa ny propeller åt oss, och vi hoppas kunna få tag på vårt försäkringsbolag. Deras ”nödnummer” gick till en, med rätta, irriterad privatperson i Malmö. Men vi har trevliga gäster, en till gäst som kommer i kväll, och mår rätt bra efter omständigheterna.

The Grand Update Post

Written by Emelie

So here it is, the Grand Update Post! Written in Delfzijl and Groningen in the Netherlands. One might ask one self how we ended up here, and this post might give clarity in the matter. It will span almost three weeks and as many countries, so hold on!

The last post ended with us leaving Bokö to continue towards Vippholmarna (June 24th). Here we moored alone in a cove the same size as the boat. The day after we left the archipelago and headed for Sandvik on the western coast of the island Öland. Tacking in 20 knots of wind (a guestimate since our wind meater was dissconnected) and rough seas we eventually reached the idyllic harbour in Sandvik. Here we got a proper holiday and abroad-ish feeling. We spent the evening eating ice cream in the sun and fish ‘n chips for dinner in the harbour tavern.

During the Friday we finally had some nice sailing wind and wonderful sunshine all the way to  Ljungnäs, just north of Kalmar. On the way we also had a collision course with Lennart and June on S/Y Saloma, acquaintances from Swedish Ocean Sailing Club who are heading for the Mediterranean. We sailed alongside for a while, chatting over the VHF and taking each others pictures before going our separate ways.

Marcus’s uncle and family live quite close to Ljungnäs, and here there would be a celebration of his cousins high school graduation on the Saturday. They had no idea we were coming, so once the anchor was down and dinner was eaten we rowed ashore with our folding bicycles and biked home to them. Very funny to see there faces when we all of a sudden were standing outside their house :-)

We stayed two nights, with the celebrations one day and fixing stuff on the boat the other. We also left with a complete scuba diving kit for unexpected missions below the surface. Thank you very much! I just hope we don’t need to use it for the reasons we want to have it with us…

On Sunday evening, after Marcus had fixed the engine light and wind gauge, we left. Now we headed for the island Utklippan, of the most south eastern corner of Sweden, where we moored at about 10 o’clock in the following morning. Once again the wind had been against us, so it became a night of little sleep and lots of diesel. Entering the harbour we were greeted by a lot of seals, both in the water and sunbathing on the rocks. Amazing! Utklippan made a great impact on us both with its rough and exposed location, smooth yet dramatic rocks and well sheltered harbour pool. 

After a few hours of sleep and exploration of the island we left the harbour as many other entered. Now we finally had some acceptable winds so the sails unfurled and we aimed towards the inner corner of the Bay of Hanö. It became a long tack straight into the bay and then a leg south before the wind turned against us and we motored the last bit into Limhamn in Malmö.

After 26 hours at sea we biked to a pizza place while the world wirled and the crached into our bunks. After 12 hours of sleep we wake up the next day to brilliant sunshine. We stayed for four nights in Limhamn and managed quite a bit during that time. Our VHF now have an antenna and we can use the AIS. Feels really good to be able to see all big ships close by. 

We also got to return some things we bought from our chandler Hjertmans. We got really good help from our Uppsala-store who managed the contact with the Malmö-store. Even though some problems could not be solved, for example our TV which still has trouble showing files from USB and our now exchanged emergency floating light which seems to leak water.

Two evenings we spent with our friends Therese and Fredrik. Hopefully we will see them again somewhere further along the trip :-)

And now for the grand event involving our propeller. When we on Saturday morning were about to leave the jetty nothing happens when Marcus puts the boat in reverse. Quickly pulling us back in again as Marcus rushes down to check the engine room. Nothing seems wrong there, so the next step is to put on swimwear and goggles. As feared the propeller had fallen off. The lucky break was that it had fallen of when it was put in reverse, so it had fallen straight down from the drive and was easy to retrieve. Unfortunately the cone/nut holding the propeller in place was nowhere to be found. We managed to find a Volvo Penta dealer who had the cone in stock, but we had to improvise with the locking screw. So only 3 hours after our intended departure time we had managed to fit it all back again and were on our way. Pretty good work if we might say so.

Next stop would be Kiel, or rather Holtenau at the mouth of the Kiel Canal. We rounded Denmark during the night and arrived in Holtenau early the following evening where we celebrated the arrival with pasta bolognese. During this leg we had seen plenty of porpoises, and hopefully there will soon be dolphins instead.

When we were mooring the water was a bit shallow, so we could not get all the way in towards the jetty, but close enough to get of. Just as we had crawled into bed the boat crashes into the jetty as the rains starts to pound the deck and the wind howls in the rigging. From nowhere a thunderstorm has turned up and we are in the middle of what feels like a tropical storm. Emma who until recently could not reach the jetty is now pounding against the poles and in five seconds we are wheat to the bone  while we in a small panic are adjusting the lines and fenders. Half an hour later and it is all over again. If we had not been so tired I’m note sure we would have been able to fall asleep. You can see a video clip of it here and on  EmmaPlay.

The day started early, entering the lock into the Kiel Canal. A quite strange feeling lying next to the big cargo ships, both exciting and a bit uncomfortable. All of a sudden our boat feels very small. We had planned the passage to time the outgoing tide on the other side, but we must have gotten it wrong. We are met by short rough seas and the tide against us. We motor the best we can in 2-3 knots to eventually reach Cuxhaven. It became a very short stop to check that the weather forecast had not changed and get some food before leaving again. Now the tide was with us and we rush forward out into the North Sea at 9 knots! What a difference…

The next morning we reach Nordeney. The plan was to lie here for two days to wait out some strong winds that were coming in. Unfortunately we arrive at low tide and entering the harbour we drive in to the mud. We now had the choice to lie outside and wait for a few hours and wait for high tide or to continue on. We decide on the later. A rather tough decision having in mind we had planned our sleep the night before on the account that we should be able to rest in Norderney. And knowing that we now again would go out into a route with heavy traffic with increasing head winds and current against us. So late that evening we could tie up in Delfzijl in the Netherlands, just where the Staande Mastroute (canal system where you can go with upright mast) begins. Coming into Delfzijl we got company of both seals and porpoises really close to us. I was thrilled!

We spent two days in Delfzijl to recover. We lacked sleep from the last leg from Kiel, so we had some catching up to do. It turned out to be a very small town with not much to offer. Though there was a market the day we were there which made it live up a bit.

The day after we went through the locks into the Staande Mastroute and did the short trip into Groningen. In the afternoon we moored in Oosterhaven in the middle of the city. And with excelent wifi. One would think traveling on the canals would be calm, but no. We measured gusts of 32 knots and there was continuously oncoming traffic. So some excitement every day.

Right now we are sitting inside with a cup of tea and waiting for our first guests to arrive. More about Groningen and the Netherlands in the next post. Stay tuned!

Internet disapeared when we were about to post this, so more has happened. Despite diving to check the propeller was tightly on before entering the canals and again before leaving Groningen we only managed to get past Groningens 17 bridges and into the first lock before reversing no longer helped. So breaking best we could with a line and banging against the side hoping it would not do too much damage to the hull. VHF to the lock control, going up and down about six times in the lock and then managed to get towed out to the waiting area by a small motorboat. Through the lock control we managed to get in contact with a guy at a shipyard who came by this morning (Sunday) and towed us back to a marina in the outskirts of Groningen. Tomorrow he will order us a new propeller, and we will try to get hold of our insurance company. There ”outside-office-hours-emergency-number” went to a, rightly so, quite annoyed private persons phone. But we have nice guests, another is turning up tonight, and we are after circumstances quite satisfied with life.

5 tankar om “Det Stora Uppdateringsinlägget

 1. Håkan

  Illa med propellern. Satte ni fast låsskruven/skruvarna med Loctite eller motsvarande?
  Finns även sorter som går att använda under vattnet.
  P.g.a. vibrationer är det annars lätt att låsningen skruvas ur.

  Ett annat råd, segla inte över Ijselmeer i frisk motvind. Vi trodde det skulle vara löjligt enkelt. Visade sig bli en av de värsta seglingar vi gjort. Sjön är väldigt krabb och brant. Tar all fart ur båten.

  1. Kremelie Inläggets författare

   Mjo, jag undviker gärna att tappa den igen. Även om det är precis vad som hänt. Trots gänglim. Och tack för rådet om Ijselmeer! Vi anade det, så vi tog ett stopp i Lemmer och väntade ut det värsta. Kommer ni vara kvar på Grenada hela säsongen? Så vi vet om vi ska hålla utkik när vi kommer dit kring jul :-)

   1. Håkan

    Jag seglar ner Unicorn ensam till Trinidad i nästa vecka. Sedan flyger jag till Sverige, Anna-Karin är redan där.
    Vi kommer att vara tillbaka på Grenada i någon gång i oktober. Seglar sedan sakta norr ut. Kanske seglar vi upp till USA en tredje gång. Vi gillade Maine skarpt. Men inget är bestämt.
    Kanske ses vi i någon vik, man vet aldrig.

 2. Ann-Kristin

  Vilket oväder ni fick vara med om! Här i Härliga Härjedalen är det lite småregn idag.

 3. Rickard och Kristina

  Tack för det långa inlägget. Vi följer äventyret med spänning! Vi har gått och skaffat hus här i Ludvika, ser fram emot besök om nåt år :) Ha det kanalbra så länge! Kram kram!