Dygn 1-3 pos 40 06 N 17 46 W

Nu är vi på väg igen. I torsags fyllde vi alla dieseldunkar, klarerade ut och gav oss av runt lunchtid. Det blev motorgång längs med São Miguels sydkust innan vinden blev tillräckligt stark för att vi skulle kunna hissa segel.

Den första natten blev blåsig och blöt på grund av mycket regn. Sedan dess har vi haft blandat väder med helmulet, regn och solsken. Vinden har också varierat en hel del, åtminstone i styrka, så det har blivit en del motorputtrande också. Men än så länge kan vi ändå inte klaga allt för mycket på vädret med tanke på att vi försöker undvika ett lågtryck bakom oss.

Djurlivet kan man inte heller klaga på. Vi har haft flera delfinbesök, både common dolphin och striped dolphin, och Thomas hade den stora turen att få se dem nattetid i mareld. Mycket vackert. Men så igår kom den stora händelsen, vi fick upp en tonfisk! Det tog en stund att få in den lilla krabaten på 2-3 kilo och sedan en avsevärd mäng äcklig fransk rom i gälarna för att få den lugn. Men det blev ändå en hel del blod i sittbrunnen innan styckningen var avklarad. Färskare råvaror till middag är svårt att tänka sig. Och god blev den. Och vi ser fram emot reprisen till lunch på det som inte gick åt igår.

Vi har som sagt ett lågtryck som ligger i ryggen på oss. Det gör att vi just nu siktar på Vigo i Spanien, och om nu inte dagens prognos skiljer sig allt för mycket mot gårdagens så ska vi snart börja svänga norrut mot Kinsale på Irland. Då borde vi få lagom mycket vind med oss resten av vägen. Det sköna med den här överseglingen är just att vi har så många alternativ. Närmaste landstigningsmöjlighet är Lissabon, men vi har även möjlighet att vika av in mot Spanien, Brest i Frankrike eller Falmouth i England om vädret blir för missgynsamt.

Just nu har vi gått ungefär 400 sjömil rakt mot Vigo, och vi har 971 sjömil kvar till Kinsale. Hoppas vi har vädret med oss hela vägen dit.

En tanke om “Dygn 1-3 pos 40 06 N 17 46 W

  1. Jeanette & Fredrik/sy Bushpoint

    Hej på er! Vad härligt för er att ni nu är påväg hem. Vi kommer segla längs Irlands kust under kommande veckor så vi får se om vi träffar på varandra. Just nu är vi på Isle of Man.

    Hoppas ni får en bra segling framöver. Må så gott!