Dygn 10 pos 32 04N 48 19W

Nu har vi gått 1220 sjömil och har 1040 sjömil kvar. Vi har alltså passerat halvvägs! :-) Tur att det var så stilla att vi kunde ställa in skålar med chokladpudding att stelna i kylen för att fira.

Igår försvann vinden på riktigt. Vi gick för motor hela dagen medan havet bara blev slätare och slätare under den klara himlen. Vi är förvånade över bristen på djurliv. Under de här tio dagarna har vi bara sett ett fåtal fåglar, vilket är lite frustrerande då de flesta andra i gänget rapporterar in att de ser både valar och delfinshow, som den norksa båten Lea uttryckte sig. Men när så solen gled ner över ett Zorn-böljande vatten och färgade himlen och havet i en palett från guld via rosa till lila och fick världen att se ut som något från en Disney-film om inte bara rejält photoshoppat såg vi så tillslut, visserligen alldeles kort och på ganska långt avstånd, ryggen av en val skymta förbi. Visserligen glädjande, men nog väntar vi ändå fortfarande på en mer spektakulär naturuppvisning. Och att det ska rassla till i fiskelinan…

Vi kör som sagt fortfarande motor, men vi verkar redan komma ut ur stiltjebältet. Vi har nu cirka fyra meter per sekund in akterifrån och den nyss nedladdade väderfilen säger att vi är på kanten av stiltjen och att vi borde kunna återgå till att segla ikväll eller i natt. Sedan får vi se, men det ser lovande ut för resten av vägen.

Lite småpyssel har det också blivit. Den färdiglagade maten är nu nästan slut och vi har återgått till normal matlagning. Vitkålen håller fint i sina hängande nät liksom äpplena, ett fåtal apelsiner har börjat mögla och morötterna verkar gå åt snabbare än de hinner bli dåliga. Men igår blev det så ändå dags för lite utrensning. Ett tiotal tomater, som visserligen var en chansning redan från början, fick åka överbord och de sju som återstår har helt klart statusen ”bör ätas senast idag”. Även en gurka hade övergått i flytande tillstånd, men som tur var inte smittat av sig på sina grannar.

Och på tal om dött djurliv så flöt alldeles nyss en död röd meterlång bläckfisk förbi.