Hur stor är en dieseltank?

Solsken och motorgång i böljande dyning när vi nu har 345 sjömil kvar. Det är hundra sjömil mindre än när vi korsade Biscaya. Helt plötsligt är det inte lika roligt längre att vara med i ett gäng som går tillsammans, för nu sitter vi bara varje dag och läser om alla som redan har kommit iland. Men som sagt, hellre lugnt och långsamt…

Med den devisen har vi också föredragit att hålla oss lite längre söderut där det också är mindre vind. Ganska många av de andra som är närmre oss har valt att gå längre norrut och har därför garanterat mer vind än oss. Men vi vill inte riskera att hamna i stökigt väder om de kraftigare vindarna klättrar söderut så här är vi nu i bleke med motorn igång. Och det är något som präglat vår sysselsättning de senaste dagarna, hur länge räcker dieseln? Vi räknar, räknar om, gör olika antaganden, filosoferar om hur bra vår tankmätare stämmer och om den är så stor som det står i båtens specifikation. Eller är den större? Eller mindre?
Lite beroende på våra antaganden så kommer det räcka precis. Plus minus tjugo liter. Hoppas det är plus…

Något annat som påverkar är ju så klart väderprognoserna. Klart är att det är relativt lätta vindar resten av resan, men det verkar svårt att prognostisera hur centrum av högtrycket rör sig, och det är där i icke-vinden som vi befinner oss. Gårdagens prognos var mest negativ och sa att stiltjen kommer att förfälja oss, och då är vi beroende av att dieseln verkligen räcker. Möjligtvis kommer vi att kunna segla lite under morgondagen, och det hoppas vi verkligen på. Samtidigt som vi lägger upp det här inlägget ska vi ta ner en ny prognos och då hoppas vi att högtrycket rör sig lite mera söderut så vi får lite mer hjälp av vinden de sista dagarna. Om allt går som det ska så glider vi in i Hortas hamn natten mellan onsdag och torsdag. Tar dieseln slut och vinden inte dyker upp så kanske det blir på fredag… Spänningen är olidlig :-p

2 tankar om “Hur stor är en dieseltank?

 1. Anna-Lena

  Som musik i en mammas öron, vindstilla och lätt dyning :-))
  Puttra på ni så ses vi snart i Horta.
  Stora kramar

 2. Lola

  Vi gör slut på ca 4liter/timme, när vi ligger runt 900-1000 varv på motorn. Gjorde en uträkning efter vi fått soppa torsk utanför Penice och tog oss på en reservdunk (som vi fick låna från Kuheli), ner till Cascais. :)
  Håller tummarna för att ni kommer fram innan ångorna tar slut. Kram på er!
  Carlos säger att man i nödfall kan blanda rom med propellerfett, fungerar stålande som bränsle säger han med glimten i ögat.
  Kommer rassla bra i ventilerna men ni kommer säkert fort fram.
  Nanny och Searocco kom till Rodney Bay idag – troligtvis fortsätter vi tillsammans söder ut mot Bequia om några dagar – Vi hoppas St Vincent. Kramar till er alla.