Nordsjön dygn 1 pos 57 40N 01 15E

Vi är på väg!

Vi gick in i sista slussen klockan två i går och kunde puttra ut från Inverness strax därefter. Den lilla vind som fanns blåste så klart emot oss, men vi hade strömmen med och gjorde ändå bra fart. När det här skrivs så har vi gått 180 sjömil, haft en snittfart på 6,4 knop och gått över nollmeridianen så att vi nu kan skriva E i stället för W om vår position. Tyvärr är det mycket motorgång på grund av för lite vind. Vi hade hoppats på att kunna segla nu idag, men det blev bara ungefär en timme innan seglen började slå så hårt att vi inte längre tyckte det var värt dieselbesparingen.

När vi lämnade Inverness hade vi precis tittat på en väderfil som sa att det skulle vara ganska blåsigt under söndagsnatten, och med oron för att det kanske kunde bli värre hade vi som reservplan att bara gå till Peterhead som ligger på det Skottska hörn vi ska passera. Så tidigt i morse skramlade vi igång satellittelefonen och tog ner en ny prognos. Den blåsiga remsan låg kvar, och det verkar som om att vi skulle hinna förbi den, så vi valde att fortsätta direkt mot Skandinavien.

När vi varit på väg i prick ett dygn så dök den första oljeriggen upp framför oss. Just nu sitter vi och tittar på sju stycken omkring oss och ska precis svänga för att undvika nästa fält i vår väg. Otroligt nog så har vi det här dygnet nog haft fler delfinbesök än resten av resan sammantaget. I mynningen till Inverness var det en gammal och stor flasknosdelfin som höll oss sällskap, medan här ute till havs så är det en art vi inte känner igen. De är ganska stora med en vit mun som liknar en fågelnäbb. Någon som vet?

Vi siktar nu på Skagen eller Läsö där vi hoppas få träffa vänner från Oceanseglarklubben och Karibien, och dit är det nu 355 sjömil kvar.

3 tankar om “Nordsjön dygn 1 pos 57 40N 01 15E

  1. Eva på Angelina

    Vi hade massor med delfiner runt oss på Nordsjön. Tror de heter Atlantisk Vitsiding. Ha en bra fortsatt färd.