Plopp!

Nu ligger hon i sjön!

Idag var det sjösättning, så jag tog en heldag ute vid båten. Men först måste vi ju redogöra för vad mer som hänt sedan sist.

Förra helgen hade ju några extra dagar, men vädret tyckte visst inte att vi skulle vara ute vid båten hela tiden. När vi var ute han vi i vilket fall sätta på namndekaler, sätta anoder på kölen och måla en sista strykning på köl och roder. Och lite annat smått och gott…

Som tur är så fick vi från en bekant på marinan en liter fartygsfärg till skänks. Det räckte alldeles lagom för det lilla vi hade att måla. Så nu hoppas vi att det är tillräckligt mycket kräm kvar i den fartygsfärg som redan satt på resten av skrovet…

Gängar ett hål i kölen för anoderna...

Gängar ett hål i kölen för anoderna…

...som skruvats på plats.

…som skruvats på plats.

Men det som var roligast var nog ändå namndekalerna. Gu så tjusigt det blev! Ser lite exklusivt ut med namnet nere i den blå linjen i fören. Om jag nu får säga så själv…

Nu är hon döpt :-)

Nu är hon döpt :-)

Vi har även spenderat lite tid hemma i Uppsala när det regnat som värst. Det är lätt att glömma bort att vi ska tömma lägenheten också. Så vinden fick en rensning, och när vi var och lämnade in lite saker på återbruket så plockade vi åt oss runt femton böcker för en tjuga. Lagom :-)

Men så idag åkte hon i alla fall i vattnet. Tycker lite synd om Emelie som inte kunde vara med, men kanske nästa gång. Det är lite spännande på våran marina, för de lyfter båtarna från sidan. Och det är inte helt fritt mellan uppställningsplatsen och iläggningskajen. Så vindsnurran har blivit smekt av björklöv och det satt tallkvistar i ankaret.

IMAG0297

IMAG0299

IMAG0300

 

IMAG0302

Lite extra spännande blev det då jag insåg att när vi nu har hängt på vårat nya ankare så kan vi inte längre hänga på våran stävstege. Enda chansen för mig att komma av båten vid brygga nu är att backa in. Första gången någonsin, ensam och med sidvind… Men det gick bra. Skönt med bogpropeller och Y-bommar. Däremot så stämmer nu inte längre våra förtöjningstampar, så det blev någon timmes pyssel innan jag skarvat och flyttat runt. Nu ligger hon tryggt till helgen i alla fall, men ska snart ge mig ut på övriga internet och leta efter längre tampar.

IMAG0305

Nu har det börjat!

Lite i alla fall…

 

4 tankar om “Plopp!

 1. Peter

  Hej.
  Båten ser fin ut.
  Får se om vi kan möta upp er och vinka till er när ni passerar Furusund :-), vi blev ju med en Maxi 87 så nu kommer även vi vara på sjön.
  Om jag får bestämma :-) blir vår längsta tur i sommar till Åland :-)

  1. Kremelie Inläggets författare

   Hej Peter!
   Om allt går som planerat så passerar vi Furusund 13e juni. Håll utkik på bloggen om vi håller planen så får ni komma ut och vinka. Eller skicka era koordinater/adress så vi kan tuta eller ropa på VHF :-)

 2. Peter Magnsjö

  Ett tips är om ni vill använda stävstege är att skicka ner ankaret ca 2 meter och låte
  À det ligga på botten. Det gör vi. Det blir även lite motstånd så inte båten åker in mot en klippa. Vid brygga är det mycket bättre att backa in….

  1. Marcus Krell

   Tack för tipset! Funderade precis hur man skulle göra i naturhamnar…
   Hur var det på Åland? Vi ses på festen imorgon!