Stora Blåsdagen

Nu har vi kommit hem från två dagar i båten. Det går framåt, och de största prioriteringarna är faktiskt avklarade. Men det är fortfarande ofta två steg framåt och ett tillbaka…

Något vi verkligen ville ha avklarat var att få upp seglen. Vi hade tagit ut det äldsta segelstället, som vi ännu inte tittat närmare på, men som enligt förre ägaren skulle vara helt OK skick. Men det var nog en säljares version av ”helt OK”. Vi rullade ut genuan på bryggan, och konstaterade ganska snabbt att det var mjukt som än välsnuten näsduk, och vissa sömmar såg ut att vara mer än lite trötta. Men när vi nu har det så kan det få följa med som reserv i vilket fall. Jobbigt att reva ett segel och veta att man har en reserv på vinden hemma…

Storen däremot verkade vara i hyfsat skick, även enligt oss, så det ska vi nog försöka få upp. Men med de vindar som varit igår och idag var det inte att tänka på att hissa segel. Idag höll sig vindmätaren stadigt mellan 10 och 15 m/s. Men, men…

Det största projektet var nog ändå vindrodret. Emelie ville inte se på när jag perforerade båten, så hon kånkade flyttkartonger med prylar från bilen till båten medan jag satte 8mm borren i badplattformen och akterspegeln. Med lite tänkande och krypande under sittbrunnen med sikaflex och spärrskaft så sitter nu vindrodret på plats! Tyvärr upptäckte vi att vi bara kan öppna grinden åt ena hållet, och självklart inte åt det hållet vi helst hade velat. I värsta fall funkar det ändå, men mail nr 69 i konversationen mellan mig och konstruktören är ivägskickat, så får vi se om han har en lösning.

IMAG0383

Jag har även ägnat många tanke- och byggnadstimmar åt att ordna större lådor för gasolflaskor så vi kan ha med mer än 2kg. Och idag när jag skruvat fast och kopplat in så går inte flaskan in… Gaaaahhh! Fick bli en del panikmodifieringar så kunde vi åtminstone koka årets första färskpotatis till årets första grillning. Hoppas kunna lösa det eftersom, men nu kan vi åtminstone laga mat när vi ger oss av.

Det har regnat av och till, så vi fick ibland ta paus i utejobben och hitta på innejobb. Ett sådant var att vi hade en idé om att få till bättre sovkomfort genom att modifiera en ribbotten från IKEA att passa under dynorna i förpiken. Förvånansvärt lite tankemöda, men desto mera sågande senare så hade vi fått till en kalasbra version! Och med tanke på mängden kondens under dynorna efter att vi sovit vår första natt så känns det här riktigt bra. Ska göra en till andra sidan också, men ville inte köpa två innan vi hade ett ”proof of concept”.

IMAG0377 IMAG0380

Vi trotsade också vinden idag och trädde på vår hemgjorda prototyp för biminin. Den verkar riktigt bra, och med ett par modifierade detaljer kommer det bli kanon!

IMAG0382

Nu känns det faktiskt som att det som måste göras i båten innan avfärd är gjort. Däremot kommer faktiskt nya hyresgäster in i våran lägenhet nästa helg vare sig vi har flyttat ut eller ej, så nu blir det ett par dagar där vi får prioritera att packa ihop lägenheten istället.

En tanke om “Stora Blåsdagen

  1. Marco Ugarte

    Lycka till på resan, det ska bli kul att läsa om dina äventyr!!!
    Dios los cuide!!