Till Havs pos 44 31N 14 37W

Nu har vi knappt 500 sjömil kvar, och nu ska man ju inte ropa hej förrän man är över havet men det här verkar i nuläget bli en alltigenom trivsam överfart. Det lågtryck vi hastade för att hinna före verkar nu i princip ha bestämt sig för att inte ens komma i närheten av oss, och i stället är risken stor för att hamna i stiltje och köra mycket motor igen. Att lågtrycket ändrat på sig gör att vi nu sedan senaste inlägget siktar rakt mot Kinsale på Irland. Att vi kunde ändra kursen dit så tidigt gjorde att vi kunde kapa 170 sjömil från vår rutt, det vill säga ett drygt dygn.

Hela det senaste dygnet var så pass vindlöst att motorn fick jobba och den gångna natten bjöd på ett svagt gungande och en spektakulär stjärnhimmel ovan och gnistrande mareld runt omkring oss. Coolt med disco i toaletten… Solen skiner vilket gjorde gårdagen till en så pass varm episod att vi alla lyxade till det med en dusch i sittbrunnen i atlantvatten som helt klart har blivit svalare än sist vi brukade det.

I förmiddags kom så vinden tillbaka och vi har under dagen haft en fantastisk segling på ett relativt lugnt hav. Nästan som skärgårdssegling. Emelies pappa, Thomas, har efter påtryckningar från sin arbetsplats haft något särskilt att bevisa. Därför fanns i hans bagage till Azorerna ett par paket rimmat sidfläsk samt en burk lingonsylt och till lunch idag kunde han bevisa att det går aldeles utmärkt att laga raggmunk med fläsk ute på Atlanten. Mums!

Planen är nu att segla genom natten, köra motor i två dygn och sedan segla in till Kinsale på lördag. Med andra ord alldeles lagom i tid för att hinna till en pub för att se matchen mot Irland, på Irland, på måndag. Tror ni man törs ta med sig en svensk flagga…?