Tills smöret smälter

Skrivet av Marcus

English version, well hopefully I’ll translate on the crossing. Hang in there!

Woho! Första etappen av Atlantöverfarten är nu avklarad och vi gör ett pit-stop på Kap Verde. Vi är mäkta stolta och trötta efter de 6 dygn och 18 timmar det tog. Men just nu är det med väldigt blandade känslor som vi är här.

Efter en sista påfyllning av förråden och kontroll av väderleksprognosen så gav vi oss av från Santa Cruz på Teneriffa strax före klockan tre på eftermiddagen. Lite pirrigt, specielt för mina föräldrar som nu skulle göra sin första nattsegling. Som sedan direkt skulle följas av fem till. På väg längs med kusten så fick vi i lugna vindar besök av en mängd delfiner som hoppade högt runt omkring båten och även ett par stora valar som simmade förbi riktigt nära. Det blev ett antal delfin- och valbesök under denna etapp, och nu har även flygfisken dykt upp som ett roande inslag när de dyker upp ur vattnet som en flock fåglar och sedan försvinner in i en våg längre bort. Eller landar sprattlande i sittbrunnen.

Flygfisken har landat

Flygfisken har landat

Andra dygnet fick vi köra motor ett par timmar då vinden avtog, men sedan kom den tillbaka med besked. Det blev sex rätt jobbiga dygn där vinden envist höll sig mellan 10 och 14 m/s, med den kraftigaste vindbyn på hela 17 m/s, och vågor som byggde upp därefter. Visserligen betedde sig Emma bra i sjön, men det var ändå ett par sjöar som stänkte in tillräckligt långt i sittbrunnen för att salta ner oss och göra det hela ännu lite mera obekvämt och obehagligt. Det var tur att vi fyllt kylen med färdiglagad mat, för den fick vi leva på i princip hela vägen.

Yatzy! Men man fick hålla i tärningarna när man hade kastat dem.

Yatzy! Men man fick hålla i tärningarna när man hade kastat dem.

Inte nog med att vindar och vågor gjorde det hela till en inte helt angenäm upplevelse. Ganska snart insåg vi, som fram till nu mest legat med landström, att framför allt kylskåp och autopilot drog betydligt mer ström än vad solceller och vindgenerator kunde ladda in. Trots den kraftiga vinden. Det bådar inte gott för lugnet i ankarvikarna när vi kommer över till andra sidan. Sedan på det näst sista dygnet upptäckte vi ett kraftigt klonkande ljud från aktern. Det visade sig vara fästet till det övre roderlagret som hade ruckats loss en aning. Visserligen ingen direkt fara, och något som vi hjälpligt kunde åtgärda under gång, men det bidrog också kraftigt till det allmänna obehaget. Hade det inte varit solsken under i princip hela resan så… Värst var det nog för Emelie som ju egentligen inte ens tycker om att segla i vanliga fall. Jag är djupt imponerad av att hon fortfarande är med efter att jag sett hur hon mått under våra överfarter hittills, och särskilt då denna som bjudit på det absolut mest påfrestande vad gäller vind och vågor.

Genomgång och tvätt av morötterna efter ett par dagar.

Genomgång och tvätt av morötterna efter ett par dagar.

Besök av en hägerliknande fågel som försökte rasta på spridaren. Men det gungade visst för mycket.

Besök av en hägerliknande fågel som försökte rasta på spridaren. Men det gungade visst för mycket.

Diset är på grund av sand från Sahara.

Diset är på grund av sand från Sahara.

Så här dammigt var fiskespöet efter ett par dagar.

Så här dammigt var fiskespöet efter ett par dagar.

Nu är vi i vilket fall framme i Mindelo på ön São Vicente på Kap Verde. Marinan som knappt var färdig när jag var här 2008 var nu riktigt fin med helt OK duschar och trevlig personal. Även staden känns som att de som bor här har fått det ”bättre” sedan sist. Vi har besökt marinpolisen, men hos Imigration var det först lunch och sedan fullt då eskaderseglingen Atlantic Odyssey skulle checka ut 11 båtar, så jag fick komma tillbaka dagen efter. Ibland undrar man varför man ens besöker myndigheterna när man bara är här ett par dagar. Jag checkade ju ut igen dagen efter.

Soluppgång över São Vicente.

Soluppgång över São Vicente.

Under ankomstdagen tog vi bara igen oss, en kort stros på stan, firade med champagne i sittbrunnen och restaurangbesök där vi drack lokalt vin och åt färsk tonfisk, det godaste och billigaste på menyn.

Mindelo Marina. Mycket ryck i tamparna på grund av dyning i bukten.

Mindelo Marina. Mycket ryck i tamparna på grund av dyning i bukten.

Dag två bjöds det lite arbetsläger. Delar som skakats loss från vindrodret ska tillbaka på plats, roderlagret måste ses över, båten ska spolas rent från det salt och rostfärgade damm från Sahara som blåst över under överfarten, kontrollera att varmvattenberedaren fortfarande håller tätt, programmera om batterimätaren så vi är säkra på att den visar rätt, byta länspumpen, med mera.

Nej, det är inte ett rostigt schackel, bara dammigt.

Nej, det är inte ett rostigt schackel, bara dammigt.

Sedan kom en våg av melankoli över mig. Plötsligt kändes det faktiskt inte så jätteroligt, det här vi håller på med, och jag började undra om vi valt helt fel år att åka. Dels det faktum att vädret varit emot oss hela vägen, dels den beskärda del med motor-/propellerproblem vi haft som tagit stora hugg ur budgeten. Att då under den här överfarten åter fått riktigt jobbigt väder och dessutom upplever problem både med rodret och elförsörjningen känns inte alls kul. Som lök på laxen fick vi dessutom reda på att vårt försäkringsbolag hävdar att vi inte alls har någon sjukförsäkring, även om det ordnade upp sig igår.
Men nu känns det bättre igen. Vi har fixat det som ska fixas på Emma, så nu är hon redo igen. Det har blivit middag ombord med färsk tonfisk köpt på marknaden för 50kr/kg, bad på stadens strand, drinkar och allmän livsnjutning runt omkring påfyllnaden av förråden.

Livets goda...

Livets goda…

Så! Nu är vi på G igen! Nu ska vi bara kolla vädret, ta en sista färskvattendusch, och sedan ger vi oss av igen. Pirrigt, men om allt går som det ska kommer vi fram till Barbados eller Bequia runt lucia. Då ska skumpan vara kall!

16 tankar om “Tills smöret smälter

 1. Håkan Larsson

  Hej Atlantfarare
  välkomna till Interrnet World. Här kommer en hälsning från ett Sverige som har 10 grader varm och har upplevt flera rejäla stormar. 30 m/s och regn har drabbat vårt land senast veckan. Hoppas det lugnade ner sig på er seglats när ni for vidare. Nu borde ni väl vara 2/3-dels på väg mot landkänning. Inte utan att man tänker på er varje dag eller kväll för all del. Antar att ni ser en fantastisk stjärnhimmel och månen därtill. Inte totalt mörker i alla fall. Här i Enköping lackar det också mot jul och för egen del slutar jag 17 december för att vara tillbaka den 11:e så det blir en lång ledighet. Livet på Golfgatan präglas av Oscar som nu blivit 2,5 månad och det var dop, med tilläggen Carl och Johan, i lördags. Kul att vara nära sitt barnbarn men utan direkt ansvar. Man
  minns Mårten och Alma som om det var igår. Livet har definitivt lugnat ner sig nu när Mårten flyttat till sin 2:a på Kristinagatan och slippapper, målarpenslar och tapetkniven lagts tillbaka i sina lådor. För säkerhets skull fortsatte vi med ett trapprenoveringsprojekt på Ättetorpsvägen men nu är det hantverkarna som gör resten. Julen firar vi i Åby, Kalle & Co hos Mårten och sedan till Ättetorpsvägen med Kärnfamiljerna och några nära släktingar. Till nyåret har vi bokat rum på Bruksvallarna, en femårig tradition, så vi hoppas på lite snö till skillnad mot den utlovade gröna julen. Inga skidskofärder verka ligga i närtid men man vet aldrig när kylan slår till. Går ni och spejar efter fåglar eller vad är första tecknet på att man närmar sig land? Fast med GPS är det väl nte lika spännande som förr kanske. Att få fast mark under fötterna och att gå ett par hundra meter kanske blir skönt men kanske vemodigt att äventyret till sel är över. När ni läser detta kan man väl önska er välkomna iland En God Jul och Gott Nytt År samt en härlig tid tillsammans på kryss i Söderhavet. Hälsar Er Alla gör Håkan, Ingela, Mårten, Alma, Jens och (tror jag om jag förstår honom) Oscar.

 2. Eva

  GRATTIS, Emelie, på födelsedagen!!!
  Hipp hipp HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!!!
  Hoppas du får en härlig födelsedag!
  Vi tänker på er jättemycket och följer er via er fina webbsida!
  Stora kramar från
  Blomqvistarna

 3. Håkan & Madeleine Uhlin

  En hälsning från Herrängs Marina. Nu är den helt tom på båtar. Vi har nu riktigt högvatten. Ha det gott.

 4. Westmans

  Lycka till nu, och ta hand om er! I åby är allt som vanligt, även här har vi väder-utmaningar. Inatt skall en storm dra över landet, och regnet strilar ute. Men vi hoppas på snö till lucia iallafall!
  Vi håller alla våra tummar för att ni får en lugn och fin segling till bahamas!
  /Westmans!

 5. Hans Lindgren

  Till Mathias och Eva-Marie
  En stor o varm hälsning från gråkalla Sverige.
  Vi önskar er all lycka på färden!
  Svanehvit myser under presenningarna och är inte alls avundsjuk…

  Allt gott!
  /Hasse o Annica

  Till skepparna:
  En fantastisk resa, fantastiskt fin berättelse på bloggen, en njutning att följa.
  Happy sailing!

 6. Madeleine Wernberg

  Är på Kap Verde just nu när vi läser om er. Känns lite speciellt, tyvärr är vi inte på samma ö som ni. Hade varit roligt att få önska er lycka till på riktigt men Boavista är lite långt bort för att ta en jolle och komma över// lycka till ska bli kul att följa er hälsningar Tommy och Madeleine

 7. Anna

  Heja heja grymma ni! Så kul att vi fick chansen att se båten innan ni åkte så man faktiskt kan föreställa sig hyfsat hur det ser ut när man läser om alla era äventyr. Hoppas resan över går bra!!:) kram Anna & Martin

 8. Katarina

  VI önskar er härlig tur över pölen och finfina trevliga vindar! Ha det gött och kom ihåg att njuta för vi kan meddela att det är rått, kallt, och mörkt i Sverige. Kram från Katarina och Dennis på Resolute.

 9. Fredrik

  Hej Marcus – seglar-Fredrik på Uppsala-kontoret här. Ni skriver riktigt bra, oj vad ni lär känna varandra och er själva genom resan!

  Marcus – vi sitter för fullt och planerar vårt nya kontor i centrala Uppsala, det kommer bli galet snyggt. Jag håller bästa platsen till dig.

  Bästa kollegiehälsningar
  /Fredrik

 10. Håkan Rygaard

  Vad duktiga o kunniga Ni är! Jättespännande att följa Er! Heja som vi säger i sportens värld! Njut av sötmans framgång! Vad långt Ni har kommit o längre kan Ni! Hälsningar från Mathias Herstadbergsgranne fd kollega! Heja!

 11. Jakob & Malin

  Hjältar!
  Har precis tagit emot guldklocka från jobbet väl medveten om att Avi skulle startat i ARC’en i söndags.
  Ni gör helt rätt och hoppas hejaropen från mig och Malin hörs!
  Bon voyage sailors

 12. Jeanette Liljekvist

  Gud vad bra om inlevelsefullt ni skriver, det känns nästan som att jag är med på båten :-) OMG vad ni varit med om, så styrkta ni måste känna er av alla erfarenheter (och motgångar). Fair Winds and Following Seas!