Wilson

Hela marken under Emma är nu täckt av blåsvart damm. Och under större delen av dagen så även Emelie. Och hennes pappa Thomas som kommit ut för att hjälpa till. Men kölen, den är nu fri från både rost och färg! Så det får bli jag (Marcus) som skriver inlägg, för Emelies armar skakar fortfarande från vinkelslipen…

Före

Före…

...och efter

…och efter

Det fick inte plats mer än två personer samtidigt vid kölen, så under tiden de slet med försvinnande stålborstar så pysslade jag inne i båten. Senast vi jobbade inne så gav stereon upp. Det var något som inte förvånade oss särskilt mycket sedan vi haft en liten brand på grund av kortis via stereons chassi där den satt monterad förut. Så idag monterade jag en ny, och då den inte har CD spelare så var den ca 5cm kortare, och då räckte inte längre en av sladdarna hela vägen fram. Suck. Och när jag ska byta den till en längre så ser jag att den gamla kabelskon ser ut att vara fastklämd med bara fingrarna. Konstigt att det glappar… Jaja, nu har vi i alla fall färsk elektronik med AUX-ingång.

Sedan drog jag antennkabel mellan VHFen och mastfoten, drog strömkabel till VHFen, städade upp glykol i motorrummet och satte dit en ny impeller. Med tanke på hur den gamla såg ut så behövdes det verkligen…

Gamla impellern

Gamla impellern

För ett tag sedan hittade jag en pryl på internet som jag inte kunde låta bli att köpa. En impeller kan man aldrig köra torr mer än cirka 30 sekunder utan att den tar skada, och det är för att sidan av impellern ligger och nöter mot locket till pumphuset, och utan en vätskefilm emellan så blir impellern varm och förstörs. Det nya impellerlocket har närmast impellern en mässingsskiva som sedan glider mot en teflonskiva, vilket gör att impellern nu är lagrad även utan vätskefilm. Firman som gör dem hade tillsammans med Yanmar testkört den torr i över 8 minuter utan att se några skador på impellern. Dessutom följer det med skruvar som man kan lossa med handkraft så att man inte behöver hitta verktygslådan om man måste byta impeller under gång.

Det gamla och nya locket

Det gamla och nya locket

Hoppas det varit ett bra köp, och inte bara pengar i sjön. Men fint blev det :-)

Alltid fint med mässing på en båt...

Alltid fint med mässing på en båt…

I helgen kom en av mina bästa vänner med familj upp på besök från Östgötaslätten. Förutom att det var trevligt att få besök så fick vi även lite åka-iväg-på-långseglingspresenter: en burk med sand och en hängampel med en tomatplanta (referens från filmen Waterworld) samt en vackert målad volleyboll av märket Wilson (referens från filmen Cast away). Så nu har vi hårdvaluta om vi behöver köpslå med folk på en flytande atoll, mat mot skörbjuggen och om någon blir kvarglömd på en öde ö så har den någon att prata med :-)

Tack så mycket Sofie och Alex! Och tack Anton och Filip för att ni inte åt upp tomaterna :-)

Wilson!!!

Wilson!!!

En tanke om “Wilson